DRAGI MOJI KOSTANJCI

Ja Ivan Šarolic, sin pok. Petra, unuk Šimunov, profesor filozofije i hrvatski književnik koji uskoro, a uz pomoc sponzora, objavljuje petu knjigu poezije S r e d o z e m l j e , došao sam, ima vec par godina, do ideje da skupa s Vama napišem monografiju Kostanja.
Po mojoj skromnoj procjeni, za takovu monografiju ima dosta dobrog materijala, a samo Kostanje je jedan specifikum, ne samo u Poljicima, nego i u Hrvatskoj u mnogocemu i po mnogocemu. Po mome skromnom mišljenju, još jednom isticem, naše je mjesto bezrazložno zapostavljano u zadnje vrijeme i gube se tragovi onog najizvornijeg, što je dio našeg bitka, naše povijesti, i kao da polagano nestaje u zaboravu.
Ova bi monografija bila specificna po tome što bi u projekt njene realizacije bili ukljuceni svi dobronamjerni ljudi koji na bilo koji nacin žele i sami sudjelovati u ostvarenju jedne dobre ideje. Bilo to u pomoci skupljanja povijesne i ine grade za nju, ili pak svojim svjedocenjem i zapisivanjem nekih bitnih dogadaja, obicaja, ili bilo kojih mogucih tema.
Monografija bi bila specificna i po tome što se ne bi bavila pitanjima Kostanja i Kostanjaca samo u Kostanju, vec i onima koji žive u Ducama, Omišu, Splitu, Rijeci ili Zagrebu, odnosno bilo gdje u našoj Hrvatskoj, ali i u Europi, Australiji, Kanadi, Americi, odnosno bilo gdje izvan Kostanja, a to bi obuhvacalo njihovo porijeklo, kvalitete, struke i ono što ih još uvijek povezuje s njihovim ognjištem. Radi navedenog Vas molim da svi nastojite o istom projektu obavijestiti svoje najbliže.
Kvalitet monografije ce zavisit od svakog pojedinca i od svake pomoci u stvaranju iste, kao i od novca koji u nju bude uložen. Na tim nacelima ce ona i biti uredena, odnosno sami njeni stvaraoci i sponzori ce imati odredena prava i privilegije. Za sada ne bismo o novcu, bar za par godina, dok se ne prikupe odredeni materijali i ne spoznaju želje onih koji i sami žele sudjelovati u ovom projektu.
Bitna i važna stvar za ovu monografiju jest ta da o najbitnijim stvarima, kada je rijec o uredenju iste, da o tome odlucuje glavni urednik Ivan Šarolic, a radi ovih bitnih ciljeva: Ova je monografija u prvom redu ipak književno djelo i projekt jednog književnika koji ce osim književnih elemenata uvažavati i ostale, ali nece dopustiti da dode do – poznatog kostanjskog sindroma da o istoj stvari svi odlucuju, a uz poznate smicalice, sitnicarenja, zavisti, spletke i ono sitnoljudsko. Onaj tko nece, u ovu monografiju ne mora uci, ali isto tako, nitko nece moci, a na temelju svojih subjektivnih stavova, dovesti u pitanje njeno objavljivanje

Od srca Vas sve skupa pozdravljam
Vaš književnik iz Kostanja
I v a n Š a r o l i c
PIŠITE MI I ZOVITE MECopyright © 2007